FANDOM


Domeniul public al statuluiEdit

Prin domeniu public al statului se înţelege situaţia unor bunuri sau drepturi care nu sunt în posesia nici unei persoane, fizice sau juridice. Un exemplu este domeniul public, ce consistă din spaţiul radio-electronic, domeniul minier, apele terestre, apele continentale, gazele naturale etc.

Alte ordine juridice consideră că domeniul public este format din acele bunuri al căror titular este o comunitate.

Domeniul public pentru opere intelectuale Edit

Domeniul public conţine operele intelectuale sau cunoştinţele în care nici o persoană sau organizaţie nu are un interes personal (drept de autor sau patent de invenţie).

În scopul încurajării creaţiei intelectuale, statul poate acorda un monopol limitat în timp în ceea ce priveşte multiplicarea unei opere (în cazul dreptului de autor) sau aplicarea unei invenţii (în cazul patentelor). La expirarea acestui monopol, respectivele creaţii trec automat în domeniul public şi pot fi folosite în mod liber de oricine, deseori în scopul dezvoltării ulterioare a domeniului.

În acest sens, textele intră în domeniul public la 50 de ani de la moartea autorului lor, în concordanţă cu Convenţia de la Berna, deşi aceasta dă dreptul ţărilor semnatare să mărească limita de protecţie a drepturilor de autor (în România această limită este de 70 de ani).

De asemenea, autorul poate decide să renunţe la protecţia dreptului de autor, acordând oricărei entităţi interesate dreptul de a-i folosi opera.

Termenul "domeniu public" se abreviază în aceste cazuri cu PD (Public Domain - în engleză).

Operele din domeniul public nu trebuie confundate cu operele libere (în sensul licenţelor GNU GPL, LGPL sau licenţa GNU pentru documentaţie liberă (GNU FDL)), pentru că aceste opere sunt distribuite doar conform legii dreptului de autor şi pot fi folosite liber cu condiţia respectării condiţiilor impuse de licenţă - în acest caz păstrarea caracterului liber al oricărei opere derivate. După expirararea protecţiei dreptului de autor asupra lor, aceste limitări vor dispărea, permiţând, de pildă, încorporarea lor în opere proprietare.

Legături externeEditFrom RoWikicity, a Wikia wiki.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.